Πανευρώπη

12/02/2016


Εκτός από τον μέγα Βρετανο-Ελληνογενή λογοτέχνη Λευκάδιο Χερν, ευρω-ιαπωνικής συνάφειας υπήρξε και ο ιδιαζόντως παρεξηγημένος Αυστριακός κόμης Richard Nikolaus von Coudenhove-Kalergi (1894-1971).

Πάντα επίκαιρος όσον αφορά την «..Ηνωμένη Ευρώπη», ο Ρίχαρντ Καλέργκι υπήρξε αριστοκράτης της Αυστρο-Ουγγαρίας, ένας ευγενής μικτής εθνικής προέλευσης, κατά 50% ιαπωνικής, και κατά ..25 % ελληνικής, συγγενής και του Δημητρίου Καλλέργη (πρωτεργάτης του κινήματος της 3ης Σεπτέμβρη 1843, εναντίον των αυθαιρεσιών της Βαυαροκρατίας), όπως και του κόμητος Νέσσελροντ (κύριος υπουργός Εξωτερικών των τσάρων πασών των Ρωσιών, και προϊστάμενος του Καποδίστρια).

Ο Καλέργκι είναι ο εμπνευστής της αναγκαιότητας για ειρηνική Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (η σύλληψη της Pan-Europa το 1923-29, δηλαδή σε μιαν εποχή που οι φασίστες ετοίμαζαν την βίαιη εκδοχή της). Οπότε οι συνωμοσιολόγοι τον θεωρούν τόσο ως τον κατεξοχήν ιδεολογικό πατέρα της ΕΟΚ και της €υρωπαϊκής Ένωσης, όσο και ιδεολογικό ..παππού της λέσχης Μπιλντερμπεργκ.

Βέβαια, νομίζω ότι o Kalergi είναι παρεξηγημένος, λόγω του εγκλωβισμού του σχεδίου του σε ελιτίστικες και αντικρατικιστικές ατραπούς (π.χ, o Λούντβιχ Χάινριχ φον Μίζες της Αυστριακής Σχολής νεοφιλελέδων, του σχεδίαζε το πως θα λειτουργούσε το ..ενιαίο νόμισμα της Πανευρώπης), αλλά κυρίως λόγω μεταγενέστερων γεγονότων για τα οποία σαφώς και δεν ευθύνεται, αφού τα προκάλεσαν ανίκανοι ή και υστερόβουλοι συνεχιστές των ιδεών του. Περίπου ό,τι ισχύει δηλαδή και για την υστεροφημία του Ελευθερίου Βενιζέλου, που χρεώθηκε και με την αυτοχειριακή πολιτική της διετίας 1920-22, υπεύθυνοι για την οποία όμως είναι αποκλειστικά οι φωστήρες του αφυούς βασιλέως και του φιλοτομαρικού Λαϊκού Κόμματος, και οι εν Ιταλίη εθνικιστές αντίπαλοί μας. Όπως και τον γίγαντα τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Ρίχαρντ Καλέργκι τα αδαή φερέφωνα του Διεθνούς Φασισμού, τον έχουν ταυτίσει με τον ..Εωσφόρο, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι μοιράζουν συγχωροχάρτια σε πραγματικά αντιχρίστους, όπως π.χ ο Χίτλερ και ο Μεταξάς!


Γιατί η ιδέα του Ρίχαρντ Καλέργκι, δηλαδή η ευρωπαϊκή ολοκλήρωσις, δεν υλοποιήθηκε ειρηνικά, αλληλέγγυα και πανανθρώπινα, όπως ήθελε ο Ελληνο-Γιαπωνέζο-Αυστριακός Richard Nikolaus von Coudenhove-Kalergi, αλλά βίαια, μισαλλόδοξα και «οικονομικά» όπως επιβάλλουν νεοταξικά (Neuordnung Zeit), το NSDAP (1933-45) και το EPP (1992-2015), και πολυποίκιλοι οι πεμπτοφαλαγγίτες που επιστρατεύονται στον σκοπό αυτό. …

Φυσικά και το «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΝ ΚΟΜΜΑ» του Καλλέργη, δεν είχε καμία σχέση με το κακό βραχνά της παρούσας Ηνωμένης €υρώπης, το ζοφερό €υρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ~ EPP

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: